Monday, February 16, 2009

Pangkal Jalan


Aku ingin kembali, ke pangkal jalan
Aku ingin kembali, mencari Tuhanku.
Aku ingin kembali, tawadduk padaNya
Biarpun aku sedar, langkahku amat longlai

Aku terlalu kepenatan
Digonggong anjing anjing materialis
Dikejar babi babi kemewahan
Dibelenggu serakahku sendiri ...

Aku keseorangan,
Jalan merah, kotor
Bahaya di sana sini
Aku tetap ingin kembali ...


Jek M.u
(M.u = Merapu)

6 comments:

WKS said...

Gua tengah marah nie...Sebab komen2 gua sebelum2 nie dah kena delete....Kalau lu nak delete blog just delete lu punya post jer lah....Jangan delete komen2 gua ...Penat woo taip....Keh keh keh....

Lu nie apahal bro.....Ker memang nak challenge abeja.....satu blog, satu post dan satu gambar.....

Pasal gambar gua kasi komen sikit....Gambar tu bukan nak balik ke pangkal jalan...Tapi gambar tu menuju atau nak pergi ke sekolah...Menghala kedepan ler senang cerita..Rasanya lebih sesuai kalau amik dia menghala ke arah kamera atau letak subject mak dia sambut kepulangan dia....Baru ler dia bebetul balik ke pangkal jalan...Nie macam tak nak balik ke pangkal jalan jer.....Keh keh keh .....

Lu jangan delete lagi komen gua buat nie....:D

Jek said...

Hehe.. akhirnya Wan bagi komen yang banyak & puas membaca ..

Pasal gambar - terima kasih atas cadangan... macam ni lah cikgu namanya.. bukan komen kosong .. hehe

Pasal komen tu, aku setuju, lepas ni tak delete lagi dah.. hehe..

abeja? siapa ituuu? dia ada blog kee? hehe

Reds said...

amboi dlmnya maksud

Abeja said...

Ni gua nak komen seiklasnya yer...sebelum ni memang tak pernak komen pon gambar lu, dulu komen pon tak ikhlas mana, walau gambar BUROK pon wa kata marbeles gak sebab nak jaga hati lu bai...

Ok, Komen gua...
Kalau jalan dalam ladang mana ada pangkal beb...musti bersambung gak, kalo tak susah ler pekerja nak hangkut buah kepala sawit...
Gambar tu memang tak sesuai sangat dengan tajuk....

apa susah sangat nak letak tajuk...
Kalau lah budak tu si Adam, letaklah tajuk Adam pulang dari sekolah, abis cerita bai...

Dalam cerita lu...lu yang nak kembali kepangkal jalan kan, baik lu tepek gambar lu nak melangkah ke mesjid atau surau, kena la sikit ngan tajuk, atau lu balik larkin nanti call gua, gua bawak kamera pegi shoot lu kat surau larkin tuu...

Betul ke lu nak kembali kepangkal jalan...kalau ye!

Insyaallah kita keluar 40hari, masuk nama ngan yus.tinggal dua lagi kosong

Wan minggu depan 104 hari, start kat indon, india, bangla dan thailand...eeerr pastu singgah kg melayu jap...antar air

Pokok kalo siram seminggu sekali pon boleh layu maaaa....

MazrulHisyam said...

Abeja wrote
"Wan minggu depan 104 hari, start kat indon, india, bangla dan thailand...eeerr pastu singgah kg melayu jap...antar air"

"Antar air"...wakakaka, aku ketawa guling-guling berair mata...muahahahaha!

Jek said...

Reds - tq, kali ni memang nak bagi dalam dalammmm punyer maksud.

Abeja - hang kalau menulis, memang ngetop..syabas bro, teruskan.. komen diterima, walaupun ada sesuatu yang aku nak cuba pertahankan, iaitu `subjek' tersebut digunakan sebagai simbolik sahaja, tapi tak apa.. jek tak kisah.. hehe

Mazrul - aku pun terpaksa ketawa disebabkan kes 'antar air' .. mendalam betul ayat abeja.. hehe